Felhasználói értékelés: / 7
GyengeLegjobb 

LTP Lakás Takarék Pénztár


Először a száraz tények:

Törvény írja elő, hogy lakáscélú havi rendszeres megtakarításhoz 30% vissza nem térítendő állami támogatás jár, és módozattól függően évi 1-3% betétkamat is. Normál "annuitásos" hitel esetén a banknak fizetsz mindent, így kamatot, kezelési költséget és tőketörlesztést is. LTP-vel kombinált hitel esetén a banknak csak kamatot és kezelési költséget fizetsz, türelmi idős. A tőketörlesztést nem a banknak fizeted, hanem lakáskasszába, ahol minden havi betétre 30% állami támogatást és betétkamatot kapsz, lejáratkor hozamával előtörlesztesz a bank felé, így csökken a tőketartozás. Utána egyenletes törlesztéssel fizetsz (mindent a banknak). Hogy ez kedvezőbb-e? Attól függ, kinek mit jelent a kedvezőbb. Ha sokat fizetsz LTP-be, kezdetben lehet több is a havi fizetendő, de utána lényegesen csökken, összességében kevesebb a teljes visszafizetendő. Ha keveset fizetsz LTP-be, kis mértékben csökken csak a tőketartozás, az első 5 évben kevesebb a fizetendő. Lehet, hogy 5 év után növekedni is fognak a havi törlesztési kötelezettségek. Ha jól van összerakva, több milliós különbségek is lehetnek teljes hiteldíjat tekintve.

Mikor kell ez nekem?

Gyakorlatilag, ha nincs pénze lakásfelújításra, modernizálásra elhatározás kérdése és elkezd takarékoskodni egy előre maghatározott összeggel valamilyen lakás takarékpénztári megoldással.

  • A megtakarítási időszak alatt elhelyezett betétekre 30 %-os, legfeljebb évi 72.000,- Ft állami támogatás jár. A lakástakarék- pénztári megtakarítás kamatadómentes.
  • 50 hónapos megtakarítási idő és havi 20 000 Ft betételhelyezés esetén, a betéti kamattal és az állami támogatással évi 14,39 %-os, garantált hozam érhető el.
  • Családtagjai részére is kitűnő megtakarítási lehetőség, mivel a szerződésben kedvezményezettet jelölhet meg. Ezáltal az elérhető megtakarítás és az igénybe vehető állami támogatás megtöbbszörözhető.
  • A lakáscélú felhasználási lehetőség széles körű. A szerződéses összeg lakóházépítésre, lakásvásárlásra, bővítésre vagy korszerűsítésre egyaránt felhasználható.
  • A megtakarítási időszakot követően a már szerződéskötéskor előre rögzített mértékű, kedvező kamatozású forint alapú lakáskölcsön igényelhető (THM: 5,67–7,50%).

Előtakarékosság előnyei:

A lakás-takarékpénztárak sajátossága az alacsony, illetve a pénzpiac alakulásától független fix kamatlábak alkalmazása mind a betéteknél, mind a hiteleknél, amit a zárt, a tőkepiactól elkülönült rendszerük tesz lehetővé. A betéti oldalon elszenvedett kamatveszteséget az alacsony kamattal nyújtott hitel kárpótolja.

Állami támogatás

Az állam a megtakarítási időszakban az éves betétbefizetések után 30%, (maximum évi 72 000 Ft) összegű vissza nem térítendő állami támogatást biztosít, ami adó- és járulékmentes támogatás. Az állami támogatás kizárólag lakáscélú felhasználás, továbbá minimum 4 éves előtakarékosság esetén vehető igénybe és maximum 8 évig jár.

Garantált magas hozam, kedvező hitellehetőség

A megtakarítási piacon egyedülálló konstrukció, induláskor nem kell egyösszegű betétet elhelyezni, havi betétbefizetéssel az állami támogatás és a pénztári kamat révén magas hozam realizálható.

A megtakarítási idő végén kedvező fix kamatozású forint lakáskölcsön is igényelhető. A törvény garantálja, hogy a megkötött szerződéseknél az állami támogatás, a betéti- és hitelkamatok mértéke a megtakarítási idő alatt nem változtatható.

Minden lakáscélra

A lakáscélú felhasználási lehetőség széles körű, korlátozásoktól mentes, gyakorlatilag minden lakással kapcsolatos költség finanszírozására felhasználható. Lakáscélnak minősül a pénzintézettől vagy biztosító intézettől felvett lakáscélú hitel kiváltására történő befizetés is.

Rugalmas

A betételhelyezés szüneteltethető, rugalmasan változtatható, azaz szabadon növelhető, illetve csökkenthető. Közeli hozzátartozóra átruházható, megosztható, illetve több szerződés összevonható.

Jól tervezhető

Az előre meghatározott havi befizetések és törlesztések, valamint a fix betéti és hitel kamatok miatt könnyen áttekinthető, előre kiszámítható.

Biztonságos

Törvényi szabályozáson alapuló, rendkívül biztonságos megtakarítás, hiszen a befizetett betéti összegek és azok kamatai 6 millió Ft értékhatárig az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosítottak.

A Parlament döntése (T9354 Törvényjavaslat 412. paragrafusa) értelmében a 2009. június 30. után kötendő lakástakarék-pénztári megtakarítási (LTP) szerződéseknél megszűnik a 8 éves futamidejű konstrukció szabad felhasználásának lehetősége. Tehát Ingatlan fedezetű személyi hitel nem kombinálható lakástakarék-pénztári megtakarítással 2009. június 30. után.

A hátralévő időben történő szerződéskötéseknél az LTP ajánlat aláírásának dátuma mérvadó, vagyis kizárólag legkésőbb 2009. június 30-i dátummal ellátott ajánlat kerülhet rögzítésre a korábbi feltételekkel és ezeknek az LTP ajánlatoknak – az LTP-hez kapcsolódó díjak befizetését igazoló dokumentumokkal

Minden 2009. június 30-i dátum után kötött 8 éves lakás-takarékpénztári megtakarítás esetében (is) kizárólag lakáscélú felhasználás lehetséges!

Kérdése van? Itt azonnal felteheti ! A következő oldalon adja meg nevét, telefonszámát és munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.