A befektetési arany szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen. Tisztasága legalább 995 ezrelék kell, hogy legyen, azaz ötvözni legfeljebb úgy lehet, hogy 1000 egységből mindössze 5 egység lehet más fém, 995 egységnek színtiszta aranynak kell lennie. Természetesen lehet ennél tisztább, finomabb is. A ma legtisztább finomság a 999,9 ezrelék tisztaság, az úgynevezett „négykilences”.


Forma és súly
A formára és a súlyra nincs szabály, de mindenképp érdemes a mára már elterjedt, a piac által ismert és elfogadott formájú és súlyú befektetési termékeket vásárolni. A későbbi értékesítést teszi könnyebbé az ismertség. Beszélhetünk aranyrúdról vagy érméről.

Az aranyrudak jellemzően gramm súlyúak. A legismertebbek az 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 és 1000 grammos aranyrudak. Az érmék jellemzően uncia súlyegységben készülnek, annak ismert törtarányaiban úgy, mint 1/20, 1/10, 1/4, azaz negyed, 1/2, azaz fél és 1/1, azaz egy uncia méretben. Az 1 unciás érme 31,1 gramm súlyú. Léteznek uncia súlyú rudak is. A befektetési aranyérmék jellemzően valamely állam által kibocsátott hivatalos fizetőeszközök, azaz pénzek is, névértékkel, de értéküket a befoglalt arany ára adja, mely jóval magasabb, mint a névértékük.

 • Fizikai aranyrudak, érmék: a nagybani piac szereplői használják a „London Good Delivery“ rudat, melybe 400 uncia színaranyat öntenek, súlya 12,441kg . Tehetősebb magánbefektetők körében népszerű az 1 kg-os öntött rúd, amely mobiltelefon méretű. A 100 grammos és unciás színarany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak. A színarany befektetési érmék (bullion coin) pedig a kisbefektetők számára is ideális befektetési méretet kínálnak. A különböző fizikai aranyformák egymásba konvertálhatóak, de nem mindegy, hogy milyen finomítói jelű rúddal ill. bizonylattal rendelkezik a befektető. A „Good Delivery List“-en lévő finomítók rúdjain kisebb az átváltási diszkont, mint azokon a finomítói rudakon, melyek nincsenek rajta ezen a listán. Másik figyelembe veendő szempont a rúd vagy lapka mérete. Minél kisebb a rúd (lapka), annál szélesebb az átváltási marzs. Az arany befektetési érmék, a bennük lévő színarany áron felül még némi felárat is tartalmazhatnak (5-10%), mely a verési költséggel és a numizmatikai értékkel függ össze. Arany emlékérmék, régi aranypénzek: ez inkább csak a numizmatikában is járatos befektetőknek javasolt befektetés, mert a számított aranyértéken felül igen jelentős felárat is tartalmazhat az érme, amelynek realitását csak nagy tapasztalattal rendelkező szakértő tud helyesen megbecsülni.
 • Ékszer: az arany ékszerek csak másodsorban tekinthetők befektetésnek, hiszen a másodpiacon legtöbbször csak nagy diszkonttal értékesíthetőek.
 • Certifikátok: a fizikai aranyról kiállított értékpapírok, melyeket vagy a másodpiacon vagy a tőzsdén forgatnak.

 • Nemesfém számlák: néhány bank és finomító cég szolgáltatásként „arany számla“ vezetést is kínál, amely hasonlóan működik, mint bármely deviza számla, viszont e mögött lehívható aranyfedezet van.
 • GoldMoney: jogvédett pénzügyi innováció, arannyal fedezett „aranydeviza“ melyre bankkártya is kibocsátható.
 • Bányatársaságok részvényei: az „aranybánya“ társaságok részvényeibe fektetés előnye lehet az osztalékfizetés, hátránya viszont hogy a mögötte lévő aranyfedezet és gazdaságosan kitermelhető készlet bizonytalan. A növekvő politikai és környezeti kockázatot is be kell árazni.
 • Befektetési alapok: széles a kínálat a diverzifikált nemesfém bányatársasági részvényektől a fizikai arannyal fedezett tőzsdére bevezetett ETF-ekig. Utóbbiak jelenleg a legnépszerűbbek.
 • Tőzsdei Derivatív arany termékek: határidős aranykontraktusokat és opciókat adhatunk-vehetünk tőzsdén is. Ez a szektor rendkívül gyorsan növekszik az utóbbi években. Előnye, hogy mind spekulációra, mind pozíció fedezésére kis tőkelekötéssel van lehetőség. Ezen kívül vannak fizikai leszállítási lehetőséget kínáló kontraktusok is, melyeken keresztül a fizikai arany gyorsan készpénzzé tehető, vagy megfordítva: kedvező áron szerezhető be fizikai arany.
 • World Gold Council: A WGC-t 1987-ben alapították a világ vezető aranytermelő cégei, abból a célból hogy növeljék az arany iránti keresletet. A tagok főképp kanadai, usa-beli, dél-afrikai, és ausztráliai bányatársaságok. A WGC gyakran jelentet meg fontos elemzéseket a világ aranypiaci trendjeiről.
 • OTC aranypiac: az OTC aranypiac 24 órás kereskedésben zajlik telefonon és zárt elektronikus kereskedési rendszereken keresztül. London forgalma kimagasló, a teljes kereskedésből mintegy 35%, ezenkívül jelentős központ még New York, Zürich, Tokyo, Sydney és Hong Kong.
 • London Bullion market a London Bullion Market az arany és az ezüst nagykereskedelmi piaca. Az arany piacának legfőbb árképző helye. Az LMBA (London Bullion Market Association) tagjai között folyik a kereskedés, amelyet a Bank of England felügyel. A tagok többsége a nagy nemzetközi bankok és a nemesfém kereskedők, bányák és finomítók közül kerül ki. 2009 januárjában 11 market-maker, 60 rendes tag és 54 társult tag volt. Az arany OTC piacok közül a londoni a legjelentősebb. Az LBMA tagjai közül öten naponta kétszer fixálják az arany árfolyamát. A Gold Fixing londoni idő szerint naponta délelőtt tízkor (GMT 10:00) és délután kettőkor (GMT 14:00) történik telefonon keresztül. A fixinget három devizában kötik meg (USD, EUR és GBP). Az arany forward kamatát (GOFO) is rögzítik. Az OTC aranypiacok közül az londoni a legnagyobb forgalmú, közelítőleg naponta 20 millió uncia arany forog, mely kb. napi 18 milliárd dollár forgalmat jelent. Ezen a piacon átlagban 4 naponta megfordul a világ éves aranykitermelése. A világ teljes OTC aranyforgalmából London részesedése legalább 35%.
 • Arany tőzsdék: bár még mindig az OTC piacokon folyik az aranykereskedés java része, 2008 folyamán a tőzsdei futures és opciós kereskedés volumene mintegy 80%-kal nőtt, így a tőzsdék részesedése a teljes arany kereskedésből ma már megközelíti a 20-25%-ot. Az éves forgalom 2008-ra elérte a 6000 milliárd dollárt, amely mintegy 10szerese a 6 évvel ezelőttinek. Ebből a New Yorki tőzsde részesedése 70-80%, Tokiónak 10-20%, míg az indiai MCX-nek 4-5% jut. Az Isztambuli, Shanghaji, Dubai árutőzsdéken is lehet aranyra kötni. A tőzsdén kereskedett arany kontraktusoknak csak igen kis része kerül fizikailag is leszállításra.


Az aranykereskedelem legnagyobb forgalmú tőzsdéi:

-NYMEX (New York Mercantile Exchange)
-COMEX
-Zürich
-TOCOM (Tokyo Commodity Exchange)
-MCX India

 

 • ETF-ek, certifikátok: A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közűl 2003-ban indultak az első nemesfémekbe (arany, ezüst) fektető alapok. Az értékpapírosított aranykereskedésből legalább 70% az ETF-ekben zajlik. Népszerűek még a tőzsdén kereskedett certifikátok is. Az ETF piacnak igen jelentős visszahatása van a fizikai aranypiacra is. Az ETF-ek mögé felhalmozott aranykészlet már a nagy jegybankok és az IMF aranykészletét közelíti.


Aranypiac vs. részvénypiac: A világ tőzsdére bevezetett részvényállománya (legalábbis jelenleg 2009 tavaszán) jóval nagyobb értéket képvisel, mint a világ kibányászott aranykészlete, mégis az arany forgalma össze mérhető a teljes részvényforgalommal, amelynek az oka az, hogy arányaiban az aranyban jóval nagyobb a forgalom.

Vásárolni, befektetni szeretne nemesfémbe vagy gondoskodni szeretne nyugdíjas éveiről? Forduljon hozzánk bizalommal! Az Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. e-mail címen várjuk jelentkezését, adja meg nevét, telefonszámát és munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.