Az aranyat, ezüstöt, valamint a platina csoport fémjeit – platina, palládium, irídium, ozmium, ródium és ruténium, röviden PCSF –, valamint a réniumot és a higanyt (!) nevezzük nemesfémeknek. A nemesfémek fő tulajdonsága a föld valamennyi ismert elemével szembeni reakció közömbösségük, tartósságuk. Korrózióval és oxidációval, a szokványos fémekkel való gyengítéssel és oldással szemben igen ellenállóak. Jól megmunkálhatóak, könnyen formázhatóak, és ezzel együtt formatartók, merevek, az idő múltával is megőrzik tulajdonságaikat.

Csoportnevüket a mindennek ellenálló kémiai tulajdonságaiknak köszönhették, mivel ezek kiemelték őket az egyéb anyagok közül, és a társadalmi hasonlat alapján, mint a nemesi réteg, „nem vegyültek” az egyszerűbb elemekkel. Történelmileg természetesen ehhez hozzájárult a két tradicionális nemesfém, az arany és az ezüst évezredes kiválasztottsága, hogy a gazdagság megtestesítőjeként csak a társadalom felső rétegei birtokolhatták.

Miért előnyös befektetni aranyba ?

 • Az arany mindig is az értékállóság megtestesítője volt, mióta világ a világ. Évszázadokra visszatekintve az arany megbízható és kiszámítható befektetési formának bizonyult. Az értékállóság miatt fontos figyelni a befektetési aranytermék megválasztásánál annak tisztaságára.

  A "négykilences", azaz 999,9 ezrelék tisztaságú rudak, érmék a leginkább eladhatók. Továbbá fontos, hogy a forgalmazó milyen múltú, rendelkezik-e a szükséges anyagi háttérrel, illetve hatósági engedéllyel.

  A Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet (NEHITI) engedélye egy megbízhatósági tanúsítvány, amelynek hiányában senki nem folytathat aranykereskedelmet.
 • Akinek aranya van, annak mindig van pénze! Az arannyal a nap 24 órájában kereskednek az egész Földkerekségen. Az arany az egyetlen igazán nemzetközi valuta, amely a világon bárhol, bármikor eladható, készpénzre váltható. Az aranyból készült pénzérmék a rúdaranyhoz képest már fizetőeszköz tulajdonsággal is rendelkeznek, így a nemzetközi elfogadottságuk még nagyobb.

  Ezért fontos, hogy hazánkban is megvalósult a napi árfolyamon alapuló vétel-eladás. A napi árképzés biztosítja a befektetési termékek eladásakor az árfolyamnyereség azonnali realizálását. Azon termékeknél, melyeknél az árakat csak hosszabb idő után módosítják, ez nem lehetséges, a nyereség nem teljesen realizálható.
 • A nemzeti bankok az aranyat biztonsági fedezetként alkalmazzák. Számos befektetési szakértő szerint magánszemélyeknek is nemesfémben kéne tartaniuk vagyonuk 3-5%-át. Célszerű a magáncélú aranytartalékot hosszabb időn keresztül kisebb mennyiségek fokozatos vásárlásával felépíteni, és ily módon az esetleges árfolyam ingadozásokat kiegyenlíteni.

 • Az aranyban rejlő biztonságot pont a függetlensége okozza. Az arany értéke a világon mindenhol elismert és garantált, függetlenül egy adott ország politikai berendezkedésétől, gazdasági helyzetétől, a különféle valutáktól, az eltérő kulturális hagyományoktól vagy egyéb körülménytől. Igaz, hogy a történelem során egyes országok már megpróbáltak beavatkozni az arany árképzésébe, de az arany értéke minden manipulációtól független és általános érvényű maradt. Európában a londoni tőzsde auditálja, minősíti, teszi általánosan ismertté a feltételeknek megfelelő kibocsátókat és termékeiket. Az így auditált termékeket bárhol átveszik, megveszik, elfogadják a világon. Az Osztrák Pénzverde ilyen, nemzetközileg auditált kibocsátó. Magyar gyártó sajnos nem rendelkezik ilyen minősítéssel.
 • Minden, a múltban is már tapasztalt világpiaci áringadozás ellenére az arany értéke hosszú távon stabil.

 

A világ aranykészlete: A világ felszíni aranykészlete a történelem során kitermelt összes aranyat magában foglalja. Súlya mintegy 167 000 tonna, kb. 5,2 milliárd uncia. ( 1 uncia 31,103 gramm ). Ha mindet egybeolvasztanánk, elférne egy 18x18x18 méteres kockában. Értéke közel 4500 milliárd dollár értéket képvisel (2009 február). Ha ezt összehasonlítjuk az éves kitermelési adatokkal, akkor kiszámolhatjuk, hogy a mai modern eszközökkel is 64 évre volna szükség a felszíni aranykészlet megduplázásához. Bár az aranymosás és bányászat több ezer év óta zajlik, mégis a világ teljes felszínre hozott készletének 75%-át az utóbbi száz évben bányászták ki. A felszíni készlet fele ékszerben van, a többi a központi bankok és magánbefektetők trezorjaiban valamint ipari aranyban áll.

Aranytartalékok: A hivatalos aranykészletek java része a nagy jegybankok és az IMF tulajdonában van. A tőzsdei ETF-ek és más befektetési termékek mögé felhalmozott arany készlet egyre nagyobb részesedést jelent az aranytartalékból. A teljes tartalék mintegy 28ezer tonna volt 2008-ban. Ez a valaha kibányászott arany mintegy 17%-át jelenti. Az Usa dollár és az Euró után az arany számít a harmadik legnagyobb pénzügyi tartalékképző eszköznek.

Arany termelés: az arany éves kitermelését 2500 tonnára (80 millió uncia) becsülik, mely 2008-as árakon kb. 70 milliárd dollár értéket képvisel. A középkorban (Amerika meghódításáig) a Magyar Királyság számított Európa legnagyobb aranykitermelőjének. Mátyás király korában az éves kitermelést 5000 kg-ra becsülték (évi 0,16 millió uncia). A teljes akkori világ kitermelését lehetetlen megbecsülni, de valószínű, hogy 1 millió uncia (31 tonna) alatt volt évente.

Arany kereslet, kínálat, felhasználás: Az arany keresletére az ékszeripar van a legnagyobb hatással. A teljes felhasználás közel 60%-a érkezik innen. Ebből a szempontból India számít a legnagyobb szereplőnek, amelynek oka az indiai esküvői szokásokban keresendő.

Korábban a legnagyobb aranybányák Dél Afrikában voltak, viszont a közelmúltban változott a sorrend. 2009 eleji adat szerint Kína vezet a bányászati kapacitásban (évi 10 millió uncia), és csak második Dél Afrika (9,5 mió unc.), jelentős termelők még: Ausztrália (9,3 mió unc.), USA (8,5 mió unc.), Peru (6 mió unc.), Oroszország (6 mió unc.), Indonézia (5,2 mió unc.), Kanada (3,6 mió unc.).

Vásárolni, befektetni szeretne nemesfémbe vagy gondoskodni szeretne nyugdíjas éveiről? Forduljon hozzánk bizalommal! Az Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. e-mail címen várjuk jelentkezését, adja meg nevét, telefonszámát és munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.