A nemesfémek kémiai elemek, azon belül pedig a ritka fémek egyik csoportja, amelyek nagy (gazdasági) értékkel bírnak. Kémiai szempontból kevésbé reaktívak / reakcióképesek, mint a többi elem. Fényesebbek, csillogóbb hatásúak, puhábbak vagy képlékenyebbek, könnyebben alakíthatóak. Magasabb az olvadáspontjuk más fémekhez képest.

Történelmileg a nemesfémek pénzként (mint deviza és valuta) bírtak nagy jelentőséggel, napjainkban azonban már leginkább befektetési és ipari árucikként jelentősek. Mind az arany, az ezüst, a platina és a palládium el van látva ISO 4217-es devizakóddal.

Az aranyat és ezüstöt gyakran használják az inflációból és gazdasági visszaesésből származó veszteség lefedezésére. Az ezüst érmék népszerűvé váltak a gyűjtők körében viszonylagos megfizethetőségük miatt, és ellentétben az arany és platina kibocsátással / forgalommal, amelyek értékét a piac határozza meg, az ezüst kibocsátások még többször műkincsként sokkal magasabb értékkel bírnak, mint annak az ezüstrúdkénti aktuális értéke.

Azokat a fémeket nevezik nemesfémeknek, amelyek aránylag nehezen reagálnak más elemekkel. A külső hatásokkal szemben sokkal ellenállóbbak, mint más anyagok, és formájukat, fémes fényüket hosszú ideig megőrzik, legfeljebb a felületüket kell egy kicsit megtisztítani. Éppen ezért használják ezeket a fémeket ékszerek, pénzérmék készítésére, amelyek értékét nemcsak szépségük adja, hanem az is, hogy ezek a fémek rendkívül ritkák.
A nemesfémek közé sorolják a platinacsoport elemeit, valamint az aranyat és az ezüstöt.  A platinafémek közé tartoznak a könnyű platinafémek (ruténium, ródium, palládium), és a nehéz platinafémek (ozmium, az irídium, platina).
Az arany és az ezüst rézcsoportba tartozik.

Vásárolni, befektetni szeretne nemesfémbe vagy gondoskodni szeretne nyugdíjas éveiről? Forduljon hozzánk bizalommal! Az Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. e-mail címen várjuk jelentkezését, adja meg nevét, telefonszámát és munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.