2010-től bevezetett Tartós Befektetési Szerződések (TBSZ)

A 2010-es esztendőtől a tőkepiaci ügyletek adózását illetően számottevő könnyítéseket vezettek be Magyarországon, s megteremtették a lehetőséget arra, hogy a hosszú távú befektetések hozama (kamat, árfolyamnyereség, osztalék) után járó adót részben (3 év után) vagy teljes egészében (5 év után) megtakarítsák a tulajdonosok.

Tartós Befektetési Szerződések révén az adókedvezmény igénybe vehető.

2010-től új intézmény került bevezetésre: a tartós befektetésből származó jövedelem. Ez a lehetőség közép- és hosszú távú megtakarítások ösztönzését célozza, ugyanis tartós befektetés esetén részben vagy teljes egészében megtakarítható a kamat-, az osztalék- és az árfolyamnyereség-adó. Ehhez az szükséges, hogy az erre a célra nyitott számlán elhelyezett összeget a befektető a számlanyitás évét követő 3, illetve 5 évig tartsa.

A pénzelhelyezés évét követő 3. év után, de az 5. év előtti pénzkivét esetén a befizetett összeg és a számlaérték különbözete után 10 százalékos adót kell fizetni, míg az 5. év elteltével nem kell adót fizetni. A 3. év előtti pénzkivétkor a növekmény után 20 százalékos adót kell megfizetni (azaz nincs tulajdonképpen szankció – a tőzsdei osztalékok kivételével, ahol alapesetben 10 százalékos az adókulcs).

Az adókedvezmény igénybevételének feltétele a névre szóló tartós befektetési számla (TBSZ), amelyen forintban denominált ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó termékek, illetve kamatozó befektetések (betétek is) helyezhetők el. A számlát hazai befektetési szolgáltatónál, pénzintézetnél lehet nyitni. Minden évben lehet ilyen számlát nyitni, a korlát, hogy egy szolgáltatónál ugyanabban az évben csak egy befektetési és egy betéti tartós befektetési szerződés köthető.

Az ötödik év végén a teljes befektetés a hozam adómentessége mellett kivehető a számláról. Arra is lehetősége van ugyanakkor a befektetőnek, hogy megtakarítását a TBSZ-en hagyja, s így újabb gyűjtőév nélkül induljon el egy három, illetve 5 éves kedvezményre jogosító periódus. Ekkor az 5. év végéig elért hozamot tőkésítik, s csak az ez után keletkező nyereség után kell felvételkor az adót megfizetni azzal, hogy ekkor pótlólagos befizetésre nem kerülhet sor.

Kérdése van? Itt azonnal felteheti ! A következő oldalon adja meg nevét, telefonszámát és munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.